Manifest

 Lo podéis leer en castellano AQUÍ. In english, coming soon!

La revolució socialista pot esclatar, no només arran d’una gran vaga, o una manifestació de carrer, o un motí de famolencs, o una insurrecció militar, o un aixecament colonial, sinó també a conseqüència de qualsevol crisi política, com per exemple el cas Dreyfus, o l’incident de Saverne, o d’un referèndum amb motiu de la separació d’una nació oprimida (…)

V.I. Lenin – La Revolució Socialista i el dret de les nacions a l’autodeterminació

El proper 1 d’octubre està previst que es celebri l’esperat i llargament reivindicat Referèndum d’Autodeterminació a Catalunya, culminació de tot un moviment nacional-popular amb grans aspiracions democràtiques i sobiranistes que porta més de deu anys en marxa, arran dels greuges i polèmiques entorn a l’Estatut, de les continues sentències del Tribunal Constitucional, de la dinàmica recentralitzadora i repressiva de l’Estat espanyol, i de la negació sistemàtica del dret d’autodeterminació del poble de Catalunya.

Així doncs, hem arribat a un punt de no retorn que definirà sense dubtes el futur del nostre país d’una manera o una altra, depenent dels propers esdeveniments. Davant aquesta situació històrica i excepcional a casa nostra, els i les comunistes no podem romandre de braços creuats.

Considerem que a hores d’ara, la defensa activa del dret d’autodeterminació del poble català i dels seus drets nacionals passa invariablement per donar suport i recolzament a la convocatòria del Referèndum, una reivindicació democràtica negada -com d’altres- per l’Estat i que tindrà doncs, un caràcter desobedient i unilateral, en un escenari inèdit fins ara i que conté més que mai, un component revolucionari i de ruptura democràtica que els i les comunistes hem d’aprofitar per elevar el nivell de consciència i resistència del poble de Catalunya. A més, aquesta situació ha donat pas i generat la debilitat més gran des de la transició del tradicional braç polític de la dreta catalana: de l’hegemonia de CiU a la feblesa del PDECat.

Així, per garantir la celebració del Referèndum caldrà encarar-ho amb fermesa, exigint la seva posada en marxa i l’aplicació sense dilacions del seu futur resultat, mobilitzant el màxim de forces per defensar aquest dret i confrontar la campanya repressiva i antidemocràtica de l’Estat, que no cessaran,  així com les temptacions del Govern de la Generalitat de fer-se enrere a última hora.

El nostre paper, a més, ha de servir per garantir la independència de classe i evitar la instrumentalització del moviment nacional per part de forces i interessos aliens a la classe treballadora i capes populars, degut a la transversalitat i pluralitat d’aquest referèndum. També ens ha de servir per fer un lligam estret entre les reivindicacions nacionals i socials, convergint en una força imparable de canvi real. Parlem de les lluites sindicals, per un treball digne, amb salaris i pensions que superin la barrera dels mileuristes i que s’incrementin segons la inflació, per eliminar la precarietat laboral i les practiques patronals autoritàries i antidemocràtiques dins l’empresa, per la  reducció del temps de treball, per la lluita contra les desigualtats econòmiques i socials generades per l’acumulació de capital, per un habitatge digne, pel feminisme, pels serveis públics amb gestió democràtica publica, per  les remunicipalitzacions, per la defensa del territori i el medi ambient, contra la guerra imperialista i per l’acolliment dels refugiats, etcètera.

L’actual crisi del règim espanyol posa de manifest que ara és a Catalunya on se situa la baula més dèbil de la monarquia, i per tant, on més fort hem de colpejar per aconseguir el seu trencament, obrint també un espai d’oportunitat per altres pobles de l’Estat,  pel seu alliberament social i nacional. Aquesta és la millor aportació internacionalista que les classes treballadores podem fer, a més d’estrènyer els llaços solidaris entre pobles.

Ara bé, no hi haurà veritable alliberament ni sobirania nacional si no sortim també de les estructures imperialistes de la Unió Europea, l’euro, i la OTAN, que ens condemnen al deute, la precarietat i la guerra. La lluita contra les polítiques fonsmonetaristes i contra les mesures de la Troika és una condició indispensable per la nostra emancipació nacional i social. La República Catalana pot obrir la porta a la ruptura amb aquestes estructures supraestatals i és per això que la oligarquia catalana i espanyola malden perquè no es reixeixin els anhels de llibertat del nostre poble.

El resultat del Referèndum d’Autodeterminació tindrà més reconeixement internacional i més legitimitat quanta més participació tingui. No podrà endarrerir més el debat per posar les bases de la futura República Catalana. Hem d’evitar una transició buida de continguts socials, amb un esquema agafat mecànicament de l’Estat espanyol -com ja s’ha denunciat més d’una vegada amb el treball de les anomenades estructures d’Estat- i limitat a un simple recanvi d’elits.

El nostre objectiu doncs, serà un Procés Constituent popular, transparent i inclusiu, amb participació de les entitats i col·lectius socials, de l’extensa xarxa d’associacionisme català, per tal de crear un nou país a l’alçada, una República al servei de la classe treballadora. Un procés constituent, capaç,  a la vegada, d’incorporar idees innovadores com, per exemple, l’elecció per sorteig d’alguns milers de ciutadans, amb criteris de diversitat, perquè  participin  en la redacció de la constitució que determini quin es el país que volem.

Finalment, considerem que el SÍ ha de ser el vot tant dels independentistes com el vot d’aquells i aquelles que aposten per una federació o confederació de repúbliques lliures. Només és possible federar o confederar estats que prèviament han aconseguit la seva llibertat i només és acceptable fer-ho si la federació o confederació constituïda reconeix la lliure determinació com a dret fonamental de totes i cadascuna de les repúbliques que la integren.

Conclusió

Així doncs, amb aquests plantejaments i objectius posem en marxa la plataforma de Comunistes Pel Sí, complementària d’altres espais unitaris com Esquerres per la Independència o els Comitès de Defensa de la República, amb intenció d’entomar de manera unitària aquest nou repte, recolzant el Referèndum i demanant el vot afirmatiu per acabar amb el règim del 78, proclamar la República Catalana, i organitzar a les classes treballadores de la ciutat i del camp, per lluitar pel Socialisme des de la voluntat internacionalista i solidaria amb tots el pobles de l’estat, del Mediterrani i del món. Votem Sí des de l’opció europea d’arribar a una Agrupació lliure d’estats que respecti la sobirania, que garanteixi el benestar comú, que aprofundeixi en la democràcia, que treballi per la pau i que planti cara al poder financer i monopolista.

Anuncis